Psykiskt våld

Psykiskt våld är det vanligast förekommande och utgör en slags grund för övriga typer av våld. Det går ut på att begränsa partnerns livsutrymme genom att kontrollera och isolera, och att underminera självkänslan genom att kränka, skrämma eller hota.

Vad är psykiskt våld?

Det psykiska våldet kan bestå av allt från subtila handlingar till grova hot, inklusive dödshot och suicidhot. Exemplen är oräkneliga. Det kan innebära känslomässig utpressning eller bestraffningar av olika slag, till exempel att bli behandlad med tystnad eller att tvingas delta i timslånga diskussioner och kanske därmed nekas sömn och återhämtning. Det kan bestå av verbala kränkningar som att bli kallad hora, dålig mamma eller psykiskt sjuk. Vanligt är att inte få ha lösenord på telefon och dator, att tvingas vara konstant tillgänglig och inte sällan utnyttjar våldsutövaren förtroenden och personliga svårigheter för att skuld- och skambelägga.

Genom att den våldsutövande personen växlar mellan våld och värme skapas ett sammanhang som är mycket förvirrande för den utsatta personen och ibland kan det psykiska våldet upplevas som abstrakt och svårt att identifiera. Kanske uttrycks till exempel inga konkreta förbud, men genom mer eller mindre subtila handlingar låter våldsutövaren sin partner förstå att det inte går att träffa sina vänner utan konsekvenser.

Kontakta oss för råd & stöd

Personal är på plats och svarar i telefon mellan kl 8.30-16. Samtalsmottagningen är stängd röda dagar samt högtider som Midsommarafton, Julafton och Nyårsafton.

Det går bra att ringa oss eller fylla i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig.

Telefon: 08-644 09 20

Intresseanmälan – Samtalsstöd

Vill du hellre att vi kontaktar dig går det bra att fylla i kontaktformuläret nedan.

Är det okej att skicka sms?(Obligatoriskt)
Är det okej att vi lämnar röstmeddelande när vi ringer?(Obligatoriskt)