VOLONTÄR PÅ AKH

Volontärerna utgör en viktig del av AKH:s verksamhet och bidrar till att fler kan få hjälp.

Volontärerna på AKH är mellan 20 och 70 år gamla och representerar en mängd olika yrkeskategorier. Många volontärer uttrycker att det är roligt att kunna hjälpa andra och att volontärarbetet skapar en gemenskap samt ger möjlighet att lära känna många spännande människor.

 

OLIKA VOLONTÄRUPPDRAG

BOENDET

Som volontär i boendet deltar du i vår kärnverksamhet. Du anordnar aktiviteter, tar emot inskrivningar och stöttar de boende med praktiska göromål tillsammans med personal. Uppdraget gäller främst helger och röda dagar.

SAMTALSMOTTAGNINGEN

Som volontär på vår samtalsmottagning håller du i samtalsgrupper tillsammans med personal. Grupperna löper under en termin och kan planeras antingen dag- eller kvällstid på vardagar.

AKH-SUPPORTER

I det här uppdraget får du ta del av vårt informationsmaterial och delar det i din omgivning. Det kan vara klistermärken i hissen, affisch i tvättstugan osv. För våra supportrar har vi även föreläsningar 2 ggr per år.


VOLONTÄRUTBILDNING

Alla volontärer på Alla Kvinnors hus genomgår en volontärutbildning som ger grundläggande kunskap om vår organisation, våld i nära relation, sexuellt våld, hedersproblematik, lagstiftning, barn som bevittnat våld, våldtäkt  och praktisk kunskap.
 
Utbildningsledarna är erfaren personal från Alla Kvinnors Hus. Varje utbildningstillfälle sträcker sig över 4-5 tillfällen.

ANSÖKAN OCH KRAV

Vi tar emot ansökningar till volontärsutbildningen under utannonserade ansökningstillfällen ungefär en till två gånger per år. Utbildningen är öppen för medlemmar och de som vill bli medlemmar. Antagningen sker genom personliga intervjuer efter inskickad intresseanmälan.
 
Det är meriterande om du har utbildning och/eller annan erfarenhet som du har användning för som volontär hos oss eller är flerspråkig. Det är också meriterande om du har utbildning i samtalsmetodik och/eller erfarenhet av att hålla stödsamtal.

För alla nya volontärer krävs obligatorisk närvaro vid utbildning om 4-5 tillfällen. Det krävs även att du engagerar dig om minst en helgdag per månad, under minst två år.

REKRYTERINGSPROCESSEN

Själva rekryteringsprocessen går till så att vi först gör en grovgallring för att sedan välja ut ett antal personer som går vidare till intervjuer. I det urvalet ser man till att matcha sökande med de behov som finns, samt att man försöker få in lite olika
åldrar på volontärerna.
Vi vet att det är många som vill gå utbildningen och engagera sig i vår verksamhet som stödjer utsatta kvinnor och deras barn. Alla som söker är därför inte garanterade en plats, trots goda meriter.


Vi begär alltid utdrag från brottsregistret.